Συχνές Ερωτήσεις

Ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες της Ε.Ε.

Αν είστε υπήκοος χώρας της Ε.Ε., δε χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της Ε.Ε. που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας ζητηθεί από την αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λ.π.). Οι χώρες Σένγκεν της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους. Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες καθώς και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας. Κράτη που περιλαμβάνονται στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν:

Αυστρία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ισλανδία, Πολωνία, Τσέχικη Δημοκρατία, Ιταλία, Πορτογαλία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Εσθονία, Λιχτενστάιν, Σλοβενία, Φινλανδία, Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Γερμανία, Μάλτα, Ελβετία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες.

Ακόμη θα πρέπει να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, δεν ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Πριν ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από τη χώρα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στο χώρο Σένγκεν.

Τι ταξιδιωτικά έγγραφα χρειάζονται τα παιδιά;

Τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εσωτερικό και δε διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό γεννήσεως. Για το εξωτερικό απαιτείται αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου (για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.) ή διαβατήριο και βίζα όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει: μόνο του ή με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του ή με έναν μόνο από τους γονείς του μπορεί να χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή το δεύτερο γονέα ή το νόμιμο κηδεμόνα. Δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες της ΕΕ ως προς το θέμα αυτό, κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει κατά πόσο απαιτούνται τέτοιου είδους έγγραφα ή όχι.

Για αυτό το λόγο προτού ταξιδέψει το παιδί σας θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα από την οποία και προς την οποία θα ταξιδέψει.

Βίζα

Οι περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης απαιτούν βίζα για την είσοδό σας στη χώρα. Η απόκτηση βίζας είναι συνήθως μια απλή διαδικασία. Τις περισσότερες φορές η βίζα θα έχει ισχύ για παραμονή 30 ημερών στη χώρα. Αν θέλετε να μείνετε περισσότερο πληροφορηθείτε από την πρεσβεία αν χορηγεί βίζες μεγαλύτερης διάρκειας ή πως μπορείτε να πάρετε παράταση. Οι βίζες δεν ισχύουν για πολλαπλές εισόδους & εξόδους από τη χώρα εκτός αν αναγράφεται ρητά. Αν το δρομολόγιο σας προβλέπει την προσωρινή έξοδο από τη χώρα και την είσοδο σας για δεύτερη φορά, ζητήστε από την πρεσβεία μια βίζα πολλαπλών εισόδων/εξόδων. Βεβαιωθείτε επίσης από πότε ισχύει η βίζα γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, η βίζα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της και όχι από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα. Οι τιμές για την ίδια βίζα διαφέρουν ανάλογα από ποια χώρα θα την εκδώσετε. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε έγκαιρα την έκδοση της (ανάλογα με τη χώρα που επιθυμείτε να ταξιδέψετε, μέχρι και 2 μήνες νωρίτερα) για να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι σας δε θα ματαιωθεί για γραφειοκρατικούς λόγους!

Ποιος θεωρείται ενήλικος, παιδί ή βρέφος;

Ενήλικοι θεωρούνται οι άνω των 18 ετών, παιδιά από 2 έως 12 ετών και βρέφη από 0 έως 2 ετών.

Οι ανωτέρω ηλικίες δεν είναι δεσμευτικές και μπορεί να διαφέρουν σε κάποιες αεροπορικές/ακτοπλοϊκές εταιρείες ή ξενοδοχεία.

Στις ακτοπλοϊκές εταιρείες παιδιά θεωρούνται οι ηλικίες από 5 έως 10 ετών και βρέφη από 0 έως 5 ετών.

Στις περιπτώσεις από 12 έως 18 ετών για τις αεροπορικές εταιρείες και 10 έως 18 ετών για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες εάν δεν υπάρχουν νεανικοί ναύλοι τότε θεωρούνται ενήλικοι.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ευρώ σε όλη την Ευρώπη;

Το ευρώ € είναι το νόμισμα 14 χωρών της ΕΕ.

  • Αυστρία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Ελλάδα
  • Ιρλανδία
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κάτω Χώρες
  • Λουξεμβούργο
  • Πορτογαλία
  • Σλοβενία
  • Φινλανδία
  • Κύπρος

Χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται σε μια από τις χώρες ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα, αν και πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές, μπορεί να δεχτούν και πληρωμές με ευρώ.

Ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ η άδεια οδήγησης;

Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδόθηκε σε χώρα της ΕΕ ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Πρέπει να την έχετε μαζί σας, καθώς και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σας, η οποία σε ορισμένες χώρες είναι υποχρεωτική. Όπου και να ταξιδεύετε στην ΕΕ η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας καλύπτει αυτόματα την αστική ευθύνη που απαιτείται από το νόμο. Αν έχετε ασφάλεια πολλαπλών κινδύνων στη χώρα σας, θα πρέπει να ελέγξετε αν η κάλυψη επεκτείνεται και στην οδήγηση του οχήματος σε άλλες χώρες.

Είναι απαραίτητη η ασφάλεια ταξιδιού στους πολίτες της Ε.Ε.;

Ως πολίτες της ΕΕ, έχετε δικαίωμα σε κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Σε μερικές χώρες η περίθαλψη αυτή είναι δωρεάν, σε άλλες πρέπει να καταβάλετε ολόκληρο το κόστος και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή του ποσού. Κρατήστε όλες τις αποδείξεις και συνταγές, διότι ίσως τις χρειαστείτε αργότερα για να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση σας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην επιστροφή των εξόδων σας. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε δική σας ασφάλεια ταξιδιού, η οποία να καλύψει τα ιατρικά έξοδα που δεν καλύπτει το σύστημα κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που επισκέπτεστε ή τις επιπλέον δαπάνες ταξιδιού, διαμονής και επαναπατρισμού που μπορεί να προκύψουν από ασθένεια ή ατύχημα. Μπορεί επίσης να θελήσετε να έχετε κάλυψη ασφάλειας για την περίπτωση ακύρωσης των διακοπών σας ή απώλειας αποσκευών, ή κάλυψη ασφάλειας έναντι τρίτων για την περίπτωση που τραυματίζετε κάποιον, π.χ. ενώ κάνετε σκι.

Τι πρέπει να κάνω αν πέσω θύμα κλοπής;

Θα πρέπει να δηλώσετε την κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και κρατήστε το αντίγραφο της δήλωσης που θα σας χρησιμεύσει για τυχόν αποζημίωση σας από την ασφάλεια σας. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητας σας, πρέπει να ενημερώσετε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. Αυτοί θα ακυρώσουν το παλαιό ταξιδιωτικό έγγραφο και θα σας εκδώσουν καινούριο. Να ακυρώσετε αμέσως κάθε πιστωτική κάρτα που έχει κλαπεί.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό μου τηλέφωνο στην ΕΕ;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο οπουδήποτε στην ΕΕ, αλλά βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση σας επιτρέπει τη διεθνή περιαγωγή. Οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλές και για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε το δικτυακό τόπο της ΕΕ για την περιαγωγή όπου δίνονται λεπτομερή στοιχεία για τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να επιλέξετε την πλέον συμφέρουσα λύση όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο εξωτερικό.